Site Overlay
Gamba's op de bbq

Gamba’s op de bbq

Gamba’s op de bbq, eigenlijk een grote garnaal, maar dit kan erg lekker zijn op de barbecue, mits het natuurlijk op de juiste manier wordt gegrild.

Je moet bijvoorbeeld goed kunnen omgaan met de hitte van de barbecue, en met de juiste marinade kan de smaak van de gamba’s nog lekkerder worden, hoewel een marinade natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak is.

Overigens kunnen gamba’s ook zonder marinade erg lekker zijn, met kruidenboter ook lookboter. In ieder geval is het een keertje wat anders naast het vele vlees op de barbecue.

Gamba’s kopen

Soms worden gamba’s in sommige supermarkten aangeboden, maar meestal moet je hiervoor naar de visboer of naar de grote supermarkt met eigen visafdeling.

Deze zeevruchten moeten er vanzelfsprekend vers uitzien, moet naar de zee ruiken, en als je hem oppakt dan moet hij eigenlijk knisperen en ritselen, zeker als je de gamba wilt pellen.

Over pellen gesproken, dat kun je natuurlijk zelf doen, maar dat is wel één van de vele voordelen van een vriendelijke visboer, die ook de gamba’s graag even voor je wil pellen.

Als je de gamba’s in je handen mag nemen, vraag er wel even naar voordat je dit doet, kijk dan of de kop zacht is en de schaal dof en ruw is. Zo ja? Dan is de gamba niet vers.

Kruiden en boter voor bij Gamba’s

Kruiden en boter horen eigenlijk bij gamba’s, hoewel je ze ook kunt marineren. Maar, er van uitgaande dat je de kruidenboter zelf wilt maken, welke kruiden passen het beste bij gamba’s.

Laten we voorop stellen dat je eigenlijk niets verkeerds kunt doen, alleen gebruik wel verse kruiden. Daarvan is de smaak meestal intensiever, maar gedroogde kruiden kunnen in een kruidenboter vrij hard zijn.

Als boter gebruik je vanzelfsprekend roomboter, en geen margarine.

De volgende kruiden passen goed bij gamba’s:

Verse koriander
Verse tijm
Verse dille
Verse citroenmelisse
Verse marjolein
Verse munt
Knoflook
Vers citroengras

Welke Marinade?

In plaats van kruidenboter bij de gamba’s, kun je de gamba’s ook marineren. Als je dit nog nooit geprobeerd hebt moet je dit zeker een keertje proberen.

Maar de marinade kun je beter niet zoet, maar een beetje fris maken. Dat past beter bij gamba’s dan zoete marinades of een marinade op basis van tomaten.

Bijvoorbeeld erg lekker zijn:

Knoflook-citroen marinade
Pittige Thaise marinade
Tropische marinade met rum, koriander en citroensap

Hoe gamba’s op de bbq barbecueën?

Voor dit recept moeten de gamba’s vers zijn, 30 minuten vooraf uit de koeling gehaald zijn, en schoon gemaakt zijn.

Ingrediënten

10 Gamba’s vers of uit de vriezer maar wel ontdooid
3 Teentjes Knoflook
Rasp van één citroen
2 Eetlepels Fijn gesneden verse peterselie
2 Eetlepels Olijfolie
0,5 Theelepel Chillivlokken
Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Als de gamba’s nog niet schoon gemaakt zijn, kun je dat nu doen.
  2. Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  3. Dit samen met de citroenrasp, de peterselie, de chilivlokken, de olijfolie, zoet naar smaak, en peper naar smaak, over de gamba’s strooien.
  4. Doe de gamba’s in een schaal en dek dit af moet vershoudfolie. In de koelkast een paar uur laten trekken.
  5. De gamba’s op de barbecue grillen, bij voorkeur net naast de gloed, tot ze gaar zijn. Wel regelmatig omdraaien. Dit kun je zien door de kleurverandering, of dat de garnalen niet meer doorzichtig zijn.

Tips

Het hoeft niet altijd, maar het resultaat wordt beter als je de gamba’s, die toch een beetje vochtig kunnen zijn, voor het barbecueën droog dept met keukenpapier.

Deel ons op social media