Site Overlay
Dorade op de bbq

Dorade op de bbq

Dorade op de bbq, een vis die je normaliter vaak in Spanje zult eten, maar die tegenwoordig ook gewoon bij de visboer te koop is. Soms zelfs bij de betere supermarkt met een eigen visafdeling, en soms ook verpakt in de versafdeling.

Het is eigenlijk niet één vis, maar een verzamelnaam voor vis die behoort tot de familie van de zeebrasems. Vandaar ook dat soortgelijke vis gewoon voor de kust van Nederland wordt gevangen. Dan hebben we het vaak over de goudbrasem.

Voor de kust van Spanje wordt veel Dorade gevangen, en in Griekenland en Turkije wordt deze vis gekweekt. Vandaar ook dat sommige mensen de vis ook kennen van dee vakantie in deze twee landen.

Dorade kopen

Dorade koop je het beste bij de visboer, of bij de visafdeling van een grotere supermarkt. Heel af en toe kom je deze vis tegen in de koeling van de minder grote supermarkt, en deze vis kun je natuurlijk ook gebruiken om te barbecueën.

Het belangrijkste is de versheid van de vis. De huid van deze vis moet metaalachtig lijken, de ogen moeten helder zijn. En de vis moet niet naar vis ruiken maar naar de zee.

Koop je de vis bij de visboer, dan is de Dorade meestal al schoon gemaakt, en is de vis geschubd. Is dat nog niet het geval dan wil de visboer meestal dit werkje wel eventjes voor je doen.

Soms heeft een visafdeling van de supermarkt ook deze service, en soms is de vis ook al schoon gemaakt als deze in plastic in de koeling ligt.

Maar, het kan ook zijn dat je de vis nog helemaal schoon moet maken. En dat is een minder leuk karweitje, maar het is nu ook weer niet supermoeilijk.

Maar als de visboer de vis schoon wil maken scheelt dat natuurlijk wat werk. De kop van de vis moet bij Dorade overigens nog aan de vis zitten.

Kruiden voor bij de Dorade

Je kunt de Dorade natuurlijk naturel op de barbecue leggen. Dan heb je een smaakvolle vis die je heerlijk kunt barbecueën.

Met kruiden kan de vis nog meer smaak hebben, maar welke kruiden en specerijen passen bij Dorade?

Citroen, hoewel dit natuurlijk geen kruid is
Platte peterselie
Koriander
Knoflook en witte ui
Rozemarijn
Oregano
Tijm
Peper

De kruiden in dit lijstje kun je het beste vers gebruiken. De smaak is dan voller, en gedroogde kruiden zijn vaak hard. In of op de vis zal dit bij het grillen alleen maar harder worden.

De vis kun je eventueel met een combinatie van kruiden vullen. Stop de kruiden dan in de schoon gemaakte buikholte.

Welke salade?

Drie tips voor een heerlijke bijpassende salade, waarbij deze salades ook bij ander vlees of vis van de barbecue passen.

 • Scandinavische salade
 • Couscoussalade
 • Tomatensalade

Hoe Dorade op de bbq barbecueën?

Dorade op de bbq doe je door op tijd de vis uit de koeling of de vriezer te halen. Mocht de Dorade nog niet op kamertemperatuur zijn, dan kan de vis niet egaal grillen. Sommige delen zijn dan gaar, terwijl koudere delen dat nog niet zijn.

Ingrediënten

1 Dorade
0,5 Citroen
5 Teentjes Knoflook
4 Takjes verse Rozemarijn
4 Eetlepels Olijolie
Peper en zout

Bereiding

 1. Leg de Dorade plat op een snijplank en strijk met je vingers of met de hand over de vis heen. Zo kun je voelen of er nog ergens schubben zitten die er nog vanaf moeten. Voor het ontschubben bestaat overigens een handige visschraper waarmee je de schubben er snel vanaf hebt. We gaan er vanuit dat de vis verder helemaal schoon gemaakt is.
 2. Spoel de vis goed schoon, en spoel ook nog even de buikholte uit. Daar dus waar de ingewanden gezeten hebben.
 3. Dep vervolgens de vis goed droog met keukenpapier.
 4. In de tussentijd maken we de vulling.
 5. Maak ui en knoflook schoon.
 6. Snij een deel van de rozemarijn en de knoflook fijn. Dit mengen we met een scheutjes olijfolie, en peper en zout naar smaak.
 7. Snij aan beide kanten van de vis vier sneden in de huid, en smeer dit in met het zojuist gemaakte mengsel
 8. Haal het vruchtvlees uit de halve citroen en snij dit in kleine stukjes. Mengen met de overgebleven rozemarijn, en dan bedoelen we de hele takjes, en de overgebleven knoflook die grof gesneden is. Stop dit mengsel in de buikholte van de vis.
 9. De barbecue op temperatuur laten komen.
 10. Doe de Dorade in een visrooster. Daarmee voorkom je dat de vulling uit de buikholte komt bij het omdraaien.
 11. De Dorade gril je totdat de vis mooie bruine plekken krijgt, en de huid duidelijk krokant is geworden. Dit duurt ongeveer 10 tot 14 minuten, dus 5 tot 7 minuten per kant. De vis dus welk regelmatig omdraaien.

Tips

 1. Als de huid goed geschubd is, is de krokante huid ook eetbaar en zelfs erg lekker.
 2. Deze vis heeft grote graten. Als de vis goed gaar is kan het vlees er zo vanaf glijden.
Deel ons op social media