Site Overlay
Bloemkool op de bbq

Bloemkool op de bbq

Bloemkool op de bbq kun je op verschillende manieren klaarmaken. Enerzijds kun je de bloemkool in roosjes op de barbecue leggen, anderzijds kan deze groente ook in plakken op de barbecue gelegd worden.

In plakken is wat makkelijker omdat je de plakken geleidelijker aan alle kanten kunt grillen, dat is bij roosjes wat lastiger. Boven moet je in dat geval de roosjes groter houden, zodat ze niet door het rooster in de gloed vallen.

Maar daardoor loop je kans dat de groente niet egaal gegrild wordt, en dat in het midden de kool harder is dan aan de geroosterde buitenkant.

Juist om dit reden zijn plakken makkelijker en fijner.

Aan de andere kant kun je ook variëren met de kruiden of zelfs de marinade van de groente.

Bloemkool kopen

Wij Nederlanders hebben de neiging altijd een perfecte bloemkool te willen kopen, want die witte kleur hoort gewoon bij goed gekookte bloemkool. En ook wij raden graag aan dat de kool er goed uit moet zien, en geen plakjes mag hebben.

Bij het roosteren van bloemkool maakt dat echter niet meer zoveel uit, en mag de kool best een paar plekjes hebben, hoewel je deze plakjes er ook met een mesje van de kool kunt schrappen als je dit liever niet wilt.

Het gebruik van gekleurde bloemkool heeft niet zo heel veel zin, omdat de meeste kleuren na verwarmen toch dezelfde kleur zullen krijgen dan de gewone witte bloemkool. De kleur verdwijnt meestal door de warmte

Dus wil je bloemkool op de barbecue, neem een gewone bloemkool, en dat mag beste een goedkope zijn.

We raden welk aan om goed te kijken naar het land van herkomst, en bij voorkeur Nederlandse bloemkool te kopen. Komt de kool uit Frankrijk of Italië, dan kan zich bij het grillen van de kool een onaangename geur te ruiken zijn.

Welke combinatie met groente of fruit?

Als je plakken bloemkool wilt roosteren, dan kun je deze combineren met op dezelfde manier klaar gemaakte broccoli, maar ook palmkool. Deze laatste zal niet overal te koop zijn.

Wat verder veel mensen lekker vinden, is gedroogd fruit bij de bloemkool. Dit fruit hoeft dan niet verhit te worden, maar kan op kamertemperatuur gegeten worden.

De meeste supermarkten bieden wel een selectie aan gedroogd fruit aan.

Hoe Bloemkool op de bbq barbecueën?

Het gerecht dat we hier gaan maken wordt ook wel bloemkoolsteaks genoemd, omdat we als het ware een steak van de bloemkool maken.

Ingrediënten

1 Bloemkool
Olijfolie
Zout en peper
Kerriepoeder, maar je kun ook andere kruidden gebruiken

Bereiding

  1. Haal de bladeren van de bloemkool, en snij ook het dikke stuk van de stronk weg.
  2. Snij de bloemkool in plakken van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dikte
  3. Doe wat olijfolie in een kom, en bestrijk de bloemkool met een bakkwast met de olijfolie.
  4. Strooi vervolgens aan beide kan kerriepoeder, zout, en peper naar smaak.
  5. Leg de bloemkoolplakken op de barbecue.
  6. Afhankelijk van je eigen smaak langer of korter laten liggen, maar wel af en toe omdraaien. Hou Rekening met een grilltijd van 8 tot 15 minuten.
  7. En voorzichtig dat het niet te hard gaat en de bloemkoolsteak aan één kant zwart

Tips

Op dezelfde manier kun je ook knolselderij op de bbq bereiden.

Deel ons op social media