Site Overlay
Aubergine op de bbq

Aubergine op de bbq

Aubergine op de bbq, een soort groente die veel mensen niet vaak zullen eten, en meestal alleen maar kennen van gerechten als moussaka of gevulde aubergine.

Toch kun je veel meer met deze groente doen, die soms wel wat weg heeft van een paarse grote paprika. Vooral op de barbecue of grill is het een afwisselende groente.

Zo kun je een hele aubergine simpelweg op de gril of barbecue leggen. Het vruchtvlees wordt heerlijk zacht. Meestal wordt de vrucht overigens in de lengte gelveerd.

Leg je een halve aubergine op de barbecue of in plakken gesneden, en zeker als er gebarbecued wordt, dan krijg je een heerlijke rooksmaak alsof het vruchtvlees gerookt wordt.

Aubergine kopen

Aubergine kun je op de markt, bij de groenteboer, en in het seizoen ook in de supermarkt kopen. De groente wordt nagenoeg alleen vers aangeboden, zeker als je een hele aubergine wilt hebben.

Er bestaan wel blikken met stukjes aubergine, en in sommige supermarkten kun je dit ook ingevroren kopen.

De groente moet stevig zijn, mag best wel wat plekjes of putjes hebben, maar moet verder een egale donkerpaarse kleur hebben.

Goede aubergine moet dus stevig zijn, maar als je er voorzichtig met je vinger of duim in drukt, dan veert de vrucht ietwat mee.

Vanzelfsprekend mogen er geen rotte plekken aan zitten.

De vrucht moet tot dat je gaat barbecueën in de koelkast bewaard worden, en dat bij voorkeur niet in een afgesloten plastic zak.

Kruiden voor bij de Aubergine

Als je de aubergine in de lengte halveer, kun je allerlei verschillende kruiden op de open vrucht leggen, die voor nog meer smaak zorgen.

Oregano
Platte peterselie
Koriander

Als je na het barbecueën het vruchtvlees uit de halve aubergine haalt, kun je dit klein gesneden met bijvoorbeeld kaas of feta, komijnpoeder, oregano, en kaneel, weer terug in de lege aubergine doen.

Een heerlijke snel gevulde aubergine.

Welke salade?

Welke salade past bij gegrilde aubergine? Je kunt de aubergine van de barbecue, althans het vruchtvlees, ook gebruiken om in een salade te verwerken.

  • Salade met geroosterde aubergine
  • Auberginesalade met feta
  • Mangosalade

Hoe Aubergine op de bbq barbecueën?

Aubergine op de bbq bereiden kun je als hele vrucht doen, door de helft snijden en op de barbecue leggen, of zoals wij het doen met in plakken gesneden aubergines.

Ingrediënten

2 Aubergines
1 Citroen
4 Eetlepels Olijfolie
1 Eetlepels Gedroogde oregano
4 Takjes Verse platte peterselie
Peper en zout

Bereiding

  1. De kroon, daar waar de steel gezeten heeft, van de aubergine verwijderen. De vruchten in de lengte doormidden snijden.
  2. Snij of hak de peterselie fijn.
  3. Snij de helften in plakken, niet te dik maar ook niet te dun. Uit één helft kun je drie tot 4 plakken halen.
  4. Citroen uitpersen, en het citroensap mengen met drie eetlepels olie. Voeg de oregano aan het mengsel toe.
  5. Bestrijk de plakken aubergine met het mengsel, en leg de plakken op de barbecue.
  6. Drie minuten barbecueën, dan de plakken omdraaien en de andere kant ook drie minuten barbecueën.
  7. Op borden leggen en bestrooien met peterselie, en zout of peper naar smaak.

Tips

Aubergine kun je ook vooraf insmeren met olie of een oliemengsel. Verpak het dan in aluminiumfolie totdat je de groente op de barbecue legt.

Deel ons op social media