Site Overlay
Braadworst op de bbq

Braadworst op de bbq

Braadworst op de bbq, een worst die lang is en soms ook wel opgerold verkocht wordt als worstwiel. Gemaakt van varkensvlees, rundvlees, of kalfsvlees, of soms een combinatie.

Vaak is het vlees gemengd met allerlei kruiden om nog meer smaak aan de worst te geven, en eigenlijk heeft iedere goede slager zijn of haar eigen recept.

Je kunt ook saucijsjes gebruiken, die wat meer op formaat per persoon zijn. Eigenlijk een soort braadworst die gemaakt is van kleine worstjes in plaats van één lange worst.

Het is dus niet één vaststaand recept. Braadworst kan overal net even ietjes anders smaken, en dat komt dan door de eerder genoemde eigen mix van kruiden.

Je zult misschien denken dat braadworst typisch Nederlands is, maar weliswaar is de braadworst het lekkerste als deze uit Nederland komt, ook andere landen zoals bijvoorbeeld Duitsland hebben hun eigen versie.

In ieder geval is het een worst die je kunt barden in een koekenpan of braadpan, maar ook erg goed kunt grillen of barbecueën.

Braadworst kopen

Braadworst wordt zowel bij de supermarkt als bij de slager verkocht, en soms kun je ook op de markt een slager vinden die deze lekkernij verkoopt.

Je hoeft verder niet op te letten of de worst nog vers is, hoewel de worst natuurlijk bij de slager verser is, want de slager maakt worst vaker.

Bij de supermarkt wordt de worst vaak geheel in plastic verkocht in een plastic bakje, en zolang de houdbaarheidsdatum van de worst goed is, kun je deze gerust kopen.

Bij dergelijke plastic verpakkingen moet je er immers maar vanuit gaan dat alles goed is.

Voor dat je de worst op de bbq gaat leggen nog wel even een tip, en dan laten we even in het midden waar je de worst gekocht hebt. Dep voor de tijd de worst even droog met wat keukenpapier. Dat komt de smaak na het barbecueën alleen maar ten goede.

Saus voor bij de braadworst

Een braadworst bakken op de barbecue. Lekker met een krokant velletje. Wat er ook bij hoort is natuurlijk de saus, die overigens het hoogtepunt van de barbecue hoort te zijn.

Saus kun je natuurlijk kopen in de winkel, dan heb je wat minder keuze, of helemaal zelf maken.

Hier enkele suggestie van saus die goed bij braadworst past.

Zelf gemaakte mayonaise
Currysaus
Kerriesaus
Cocktailsaus
Knoflooksaus

Als je mayonaise zelf maakt, let dan vanzelfsprekend wel op de versheid van de eieren.

Welke salade?

Als je braadworst op de barbecue wilt bakken, maar dat is voor veel sorten vlees van toepassing, dan zijn niet alle soroten salade lekker bij het vlees.

Vaak zijn erg vochtige salades, zoals bijvoorbeeld eiersalade, niet lekker. Daarom een paar tips om een salade bij de barbecue te serveren.

  • Coleslaw
  • Macaronisalade
  • Tomatensalade

Hoe Braadworst op de bbq barbecueën?

Haal de braadworst ruim voor de tijd uit de koelkast of uit de vriezer. Zo is de worst op kamertemperatuur als je gaat barbecueën.

Ingrediënten

1 Braadworst
Olijfolie

Bereiding

  1. Leg de braadworst op een bord en bestrijk met een bakkwast de worst aan beide kanten met wat olijfolie. Het gaat makkelijker als je de olijfolie eerst in een kom giet. Door het insmeren met olie voorkom je dat de worst aan het rooster blijft plakken tijdens het barbecueën.
  2. Leg de worst op het heetste gedeelte van de barbecue, en bij voorkeur in het midden van het rooster.
  3. Tijdens het barbecueën regelmatig omkeren. Gebruik daar een barbecuetang voor. Bij dunne worst kun je van een baktijd uitgaan van 5 tot 6 minuten. Bij een wat dikkere braadworst van een baktijd van ongeveer 10 tot 11 minuten.

Tips

Worst nooit keren met een vork. Door in de worst te prikken komt er braadsap vrij, dat dan op de hete barbecue of de hete kolen drupt. Keren dus met een barbecuetang.

Deel ons op social media