Site Overlay
Cocktailsaus maken

Cocktailsaus maken

Cocktailsaus maken, dat is iets anders dan simpel tomatenketchup mengen met wat mayonaise, hoewel dat ook best wel lekker is.

Cocktailsaus is een heerlijke en romige saus, die eigenlijk overal bij past, en dus niet mag ontbreken als je gaat barbecueën.

Deze saus, en er zijn natuurlijk meer verschillende recepten te vinden voor deze saus, wordt ook vak bij een garnalencocktail, gamba’s en bij een garnalensalade gebruikt.

Variaties

De eerste variatie die we even willen behandelen is de toch wel grote hoeveelheid suiker die vaak in mayonaise en in ketchup wordt gebruikt. Aangezien cocktailsaus deze twee sauzen als ingrediënt heeft, kun je ervoor kiezen om een suikervrije of suikerarme mayonaise en ketchup te gebruiken.

Beide variaties worden zelfs in diverse supermarkten verkocht, maar als je cocktailsaus wilt maken, maak je vanzelfsprekend ook de ketchup en de mayonaise zelf.

Je kunt ook wat extra citroensap of limoensap toevoegen om de saus wat frisser te maken. Ook lekker is trouwens het toevoegen van sap van een bloedsinaasappel.

Ook kun je verschillende kruiden toevoegen aan de saus, soms wat pittig, soms een andere smaak. Bijvoorbeeld zwarte peper, paprikapoeder of een beetje komijnpoeder.

Hoe Cocktailsaus maken?

Cocktailsaus maken doe je normaliter door er whiskey in te gebruiken. Dit kun je vanzelfsprekend weglaten, vooral als er ook kinderen van de saus zullen eten.

Als alternatief kun je Whissin gebruiken. Dat heeft wel de smaak van whiskey, maar niet de alcohol.

Ingrediënten

8 Eetlepels Mayonaise
3 Eetlepels Ketchup
1 Eetlepel Gembersiroop
2 Eetlepels Whiskey
5 Eetlepels Geklopte slagroom
Zwarte peper naar smaak
Rode port of sherry naar smaak

Bereiding

  1. De mayonaise, de ketchup, de gembersiroop, en de whiskey door elkaar roeren.
  2. Ondertussen de slagroom kloppen, maar het moet nog een beetje vloeibaar zijn.
  3. De slagroom door de andere ingrediënten mengen.
  4. Naar smaak nog wat rode port of sherry toevoegen, en een snufje zwarte peper.

Tips

Het kan lekker zijn om stukjes fruit, stukjes rode peper, of stukjes rode ui door de saus te mengen.

Deel ons op social media