Site Overlay
Champignons op de bbq

Champignons op de bbq

Champignons op de bbq, deze paddenstoelen horen eigenlijk gewoon bij sommige soorten vlees, en zijn ook uitermate geschikt om op de barbecue te leggen.

Paddenstoelen, en daarmee bedoelen we alle soorten, kun je op verschillende manieren bereiden op de barbecue of op de grill.

Je kunt de paddenstoelen direct op de barbecue leggen, aan een spies doen, met of onder marinade bereiden, en je kunt schoon gemaakte champignons vanzelfsprekend ook rauw eten bij de barbecue of in een salade.

De meeste liefhebbers vinden champignons die op de barbecue hebben liggen bakken het lekkerste, daar kun je natuurlijk allerlei kruiden bij gebruiken, of zelfs een marinade.

Champignons zijn enorm veelzijdig, en makkelijk te bereiden.

Champignons kopen

Champignons kun je bij de groenteboer, in de supermarkt, en vanzelfsprekend op de markt kopen. Ze horen stevig te zijn, en mogen niet vies of nat zijn.

Vooral dit laatste is geen goed teken, want champignons zuigen zich graag vol met vocht en kunnen daardoor aan smaak verliezen.

Afhankelijk van welke champignon je hebt gekocht, want er zijn diverse soorten, hoort de kleur egaal wit tot licht bruin te zijn. De meest voorkomende soorten zijn de witte champignon, en de kastanjechampignon die bruin van kleur is. Belangrijk daarbij is bij alle soorten dat de kleur egaal is, en dus niet gevlekt.

Dat is meestal een teken dat de paddenstoelen te lang hebben gelegen, en dat de kwaliteit minder begint te worden.

Kijk vooral uit met een bakje champignons die je uit de supermarkt hebt. Deze zijn meestal verpakt in een plastic bakje dat weer verpakt is in plastic. Daardoor kunnen de champignons sneller in kwaliteit verminderen.

Zien de champignons in zo’n bakje er niet mooi uit? Laat het bakje dan staan.

Nog even over het schoonmaken, doe dit nooit met water. We hadden het zonet al even over het volzuigen met vocht. Dat doen de champignons ook als je ze gaat wassen met water.

Nee, schoonmaken doe je een zacht borsteltje, of met vochtig keukenpapier.

Kruiden of marinade voor bij de Champignons

Meestal worden champignons of zo op de barbecue gelegd, of aan een spies geregen op de barbecue gelegd. Voor een spies valt natuurlijk wel wat te zeggen, want op een gegeven moment moeten ze worden omgedraaid. Dat gaat natuurlijk makkelijker en sneller als de champignons aan een spies geregen zijn.

Soms wordt er ook een marinade gebruikt. Dit kun je vergelijken met het marineren van vlees, maar er is een maar bij.

We hadden het zonet al even over het volzuigen van paddenstoelen bij vocht of water. Daar moet je met een marinade wel rekening mee houden. Het voordeel is dat de smaak zo in de paddenstoel trekt, het nadeel is dat de smaak van de paddenstoel minder wordt. Je krijgt dus meer smaak van de marinade, maar niet echt de smaak van de champignon meer.

Wat marinades betreft zijn de marinades vaak op basis van balsamico, honing, of ketjap.

Als je geen marinade gebruikt, kun je de champignons kruiden. Denk in dit geval aan kruiden als:

 • Peterselie
 • Tijm
 • Rozemarijn
 • Oregano
 • Knoflook
 • En natuurlijk peper en zout.

Welke salade?

Je kunt champignons natuurlijk in een salade verwerken, maar een specifieke salade om bij champignons van de barbecue, wordt lastig.

Dan zit je toch al snel aan een salade te denken waarin paddenstoelen zijn verwerkt, zoals:

Salade met gebakken paddenstoelen.
Salade van kastanjechampignons en spek.
Salade van gebakken champignons en blauwe kaas.

Hoe Champignons op de bbq barbecueën?

In dit recept kun je de champignons naturel op de barbecue leggen, die we aan een spies rijgen, of met kruiden als oregano en rozemarijn.

Ingrediënten

500 Gram Champignons
Olijfolie
Kruiden naar smaak, zoals verse oregano en oregano.

Bereiding

 1. Boen de champignons met een zacht borsteltje schoon.
 2. Rijg de champignons aan spiesen, zodat we deze makkelijke kunnen omdraaien.
 3. Als je kruiden wilt gebruiken, kun je deze nu fijn hakken.
 4. Besprenkel de olijfolie over de champignons.
 5. Eventueel kun je nu de kruiden erover strooien.
 6. Leg de champignons op indirect vuur, dus niet direct boven de gloed maar er naast, en laat ze gedurende 10 tot 15 minuten grillen. Wel af en toe omdraaien.

Tips

Bij hetzelfde recept kun je ook half om half witte champignons en kastanjechampignons nemen.

Deel ons op social media