Site Overlay
Forel op de bbq

Forel op de bbq

Forel op de bbq, een goede grilvis. Natuurlijk kun je deze vis goed grillen op de barbecue als filet, maar ook als hele vis. Dat wordt zelfs steeds populairder, en dat komt omdat er steeds meer aanbod is van deze vissoort.

Forel kun je ook steeds beter in Nederlandse wateren of speciale visvijvers tegen betaling, zelf vangen. En steeds meer supermarkten hebben verse forel in het assortiment, weliswaar in plastic afgesloten verpakking maar de kwaliteit is toch vrij aardig.

Wat je wel nodig hebt, tenminste als je een hele forel op de barbecue wilt bereiden, is een visklem. Daarin kun je de vis op de barbecue leggen, en voorkom je dat de vis vast komt te zitten aan de barbecue.

Een fenomeen dat natuurlijk vooral bij verse en zachte vis al snel het geval zou zijn, zonder visklem. Wil je voor meer mensen vis bereiden op de barbecue, dan is het raadzaam om meerdere visklemmen te kopen.

Daarbij moet je bovendien rekening houden met de grootte van de forel. De visklem hoeft dus niet al te groot te zijn.

Forel kopen

Forel kun je dus soms bij de supermarkt kopen, en hoewel de vis in een afgesloten verpakking verpakt is, is de kwaliteit redelijk goed.

Natuurlijk is de kwaliteit bij de visboer beter, maar dat is ook een expert en de visboer heeft soms zelfs keuze uit meerdere soorten forel.

Het voordeel van de visboer is dat deze graag de forel schoon wil maken als je verse vis koopt. Dan hoef je dat toch wel vieze karweitje niet zelf te doen. De visboer heeft meestal ook wel forelfilets, of maakt deze graag voor je.

Overigens hebben sommige grote supermarkten een eigen visafdeling, en daar kun je vaak de vis ook laten schoonmaken.

We schreven zonet al even over de visboer die vaak meerdere soorten forel in het assortiment heeft. Meestal in ieder geval regenboogforel en zalmforel.

De vis die soms verpakt in de supermarkt wordt aangeboden is bijna altijd regenboogforel, en dis is ook de meest gegeten forelsoort.

Kruiden voor bij de Forel

Ook forel wordt vaak met kruiden als peterselie of dille gebakken, maar de forel kan natuurlijk ook gevulde worden met een kruidenmix.

Wil je de vis niet vullen dan kan een visklem erg handig is, want dan kun je eventueel de kruiden met de vis in een visklem leggen.

Kruiden die lekker zijn bij forel:

Venkelzaad
Dille
Peterselie
Tijm
Bonenkruid
Basilicum
Salie
Oregano
Rozemarijn

We raden wel aan om bij forel de kruidenmix simpel te houden. Het is een smaakvolle vis, en daar hoeven eigenlijk niet veel smaken bij te komen door veel kruiden.

De smaak kan zelfs door veel kruiden nog maar weinig met forel te maken te hebben.

Welke salade?

Ook wat salade betreft kun je het bij forel beter wat beperkt houden, waarbij een vochtige salade met veel dressing meestal niet lekker is doordat de vis dan snel in de dressing ligt.

Daardoor kan de smaak van de dressing overheersen.

We adviseren dan ook een licht salade zonder veel dressing, bijvoorbeeld:

 • Gemengde salade
 • Aspergesalade
 • Groenebonensalade

Hoe Forel op de bbq barbecueën?

In onderstaand recept vullen we de forel met eeen mix van verse kruiden, en leggen de vis dan in vier visklemmen op de barbecue.

We gaan er vanuit dat de vis al helemaal schoongemaakt is.

Ingrediënten

2 Citroen
10 Gram Verse dille
10 Gram Platte peterselie
10 Gram Tijm
4 Verse forel
2 Eetlepels Olijfolie
Zout

Bereiding

 1. Boen de citroen goed schoon.
 2. Haal de blaadjes tijm van de stelen.
 3. Halveer de citroen en pers een helft uit. De andere helft snij je met schil in dunne plakjes.
 4. Snij peterselie en dille fijn.
 5. De forel droog deppen met keukenpapier.
 6. Bestrooi de buitenkant en de binnenkant van de buikholte met zout.
 7. Doe de kruiden en de plakjes citroen in de buikholte.
 8. Het citroensap mengen met de olijfolie, en daarmee bestrijken we de buitenkant van de forel.
 9. Doe de forel in een visklem en leg de vissen op de barbecue.
 10. Gedurende 12 minuten bakken, maar wel regelmatig omdraaien.

Tips

Als je keer wat speciaals wilt, kun je wat amandelen grof hakken, dit zonder olie of boter in een pan gedurende 5 tot 10 minuten roosteren, en de stukjes amandel met de bovenstaande kruidenmix in de buikholte van de forel doen. Een extra smaaksensatie tijdens het barbecueën.

Deel ons op social media