Site Overlay
Artisjok op de bbq

Artisjok op de bbq

Artisjok op de bbq, een groente waar je het misschien niet van zou verwachten, maar die eigenlijk nog lekkerder kan worden als de artisjok gegrild wordt.

Normaal gesproken wordt deze groente immers gekookt, waarna je de bladeren er uit kun trekken en de groente kunt eten. Maar hier laten we zien dat artisjok ook prima klaar gemaakt kan worden op de gril, of in dit geval op de barbecue.

We moeten er dan wel bij vertellen dat we voor de groente een vinaigrette maken om de groente echt feestelijk te laten worden, en dat de bereiding wel eventjes nodig heeft.

Artisjok kopen

In het seizoen kun je tegenwoordig artisjok kopen bij de groenteboer, maar ook steeds vaker bij de grotere supermarkten. Het seizoen loopt overigens van mei tot november, en je zou verwachten dat de aanvoer voornamelijk uit Nederland afkomstig is.

Maar dat is niet altijd zo, de aanvoer uit Nederland is zelfs erg klein te noemen. Meestal komt deze groente uit Spanje of Egypte. Omdat in veel andere landen ook artisjok gekweekt wordt, is de groente tegenwoordig het hele jaar door bij de groenteboer verkrijgbaar. Wel een stukje duurder buiten het originele seizoen.

Soms dus zelfs te koop bij de supermarkt, maar als we heel eerlijk zijn is de kwaliteit op de markt en bij de groenteboer veel beter. Koop je toch bij de supermarkt, dan moet je een beetje geluk hebben.

Artisjok moet vers zijn als je deze groente koopt, dus niet verdort en niet slap. En natuurlijk moet de artisjok niet beschadigd zijn.

Wat je ook wel eens ziet zijn artisjokken die of erg klein zijn, of wat verkleurd zijn. Als liefhebber van deze groente laat je het liggen. Die mini-artisjokken verbanden snel op de barbecue.

We willen mooie, grote artisjokken om op de barbecue te grillen, want barbecueën is een tijd voor genieten.

Kruiden voor bij de artisjok

Artisjok wordt meestal naturel gebarbecued, maar je kunt er vanzelfsprekend diverse verse kruiden bij gebruiken.

Het enige dat je hierbij nodig hebt naast de artisjokken is:

Basilicum
Dragon
Dille
Nootmuskaat
Mosterd
Peper
Selderij

Overigens is het niet altijd verstandig om een combinatie van bovenstaande kruiden te gebruiken. Beperk je to één of twee kruiden, zodat de smaak van de artisjok niet ondersneeuwt.

Welke salade?

Artisjok is natuurlijk een groente met een specifieke smaak, die toch wel bekend staat als een wat duurdere groente. Het is dan ook de vraag of je naast de artisjok nog een salade wilt serveren.

Wil je dit toch, dan adviseren we een vrij droge salade waarin ook artisjokken zijn verwerkt.

Enkele voorbeelden:

  • Tomatensalade met artisjok en feta
  • Salade met avocado, tonijn en artisjok.

Hoe artisjok op de bbq barbecueën?

Artisjok op de bbq bereiden, in dit recept koken we de groente wel gedurende 15 minuten, om de groente snel te kunnen grillen op de barbecue.

Dit koken kun je eventueel vooraf doen. Verdere gebruiken we geen kruiden bij de bereiding.

Ingrediënten

4 Artisjokken
Zeezout
Gewoon zout
1 Eetlepel Olijfolie

Bereiding

  1. De artisjokken schoonmaken, de steel weg snijden, en de onderste hardere bladeren verwijderen.
  2. Kook de groente in voldoende water met wat gewoon zout, in ongeveer 15 minuten.
  3. Laten uitlekken en in de lengte doormidden snijden.
  4. Bestrijk aan beide helften de binnenkant met olijfolie, en leg de groente met de snijkant op de barbecue.
  5. De groente heeft ongeveer 3 minuten nodig om te bakken.
  6. De groente dan van de barbecue halen en de snijkant bestrooien met zeezout.

Tips

Voordat je de groente bestrijkt met olijfolie, kun je wat verse kruiden fijn snijden en dit mengen met de olie. Zo kun je artisjokken makkelijk kruiden.

Deel ons op social media