Site Overlay
Oesters op de bbq

Oesters op de bbq

Oesters op de bbq, dat is een lekkernij waarvan veel mensen niet zullen verwachten dat je dit op de barbecue kunt bereiden. Maar het is zelfs buitengewoon lekker, tenminste als je zeevruchten kunt waarderen.

Meestal worden oesters natuurlijk rauw gegeten, maar met het recept op deze pagina kun je heerlijke oesters van de barbecue bereiden.

Wel is moet je deze zeevruchten zo vers mogelijk kopen, want dan zijn de oesters lekkerder, en kun je deze zeevruchten natuurlijk zonder bedenkingen eten.

Oesters kopen

Als je oesters wilt kopen, moet je allereerst op de maat letten. Bij de meeste viswinkels kun je dit aangeven.

Oesters worden onderverdeeld in cijfers van 0 tot 5, waarbij 5 de maat van de kleinste oesters is. De grootste oesters hebben dus cijfer 0 als maat.

Daarnaast is het belangrijk dat de oesters vers zijn. Koop je de zeevruchten bij een goede vishandel, of op de markt, dan hoef je je daar meestal geen zorgen over te maken.

Oesters worden meestal verkocht in kleine kratjes, waar 12 stuks inzitten. Het is voor de oesters belangrijk dat je dit kratje rechtop vervoerd, en ook rechtop in de koelkast zet, je moet er op een bordje of iets anders zwaar in de koelkast opzetten. Zo kan de deksel niet opengaan doordat de oesters hun schelp openen.

Het kratje is gevuld met oesters en water. Dit hebben de oesters nodig om te kunnen overleven, dus dat oesterwater moet ook in het kratje blijven.

Ze zijn dan overigens 11 tot 14 dagen te bewaren, levende oester dan wel te verstaan. Gaan de oesters dood, dan kun je ze eigenlijk meteen weggooien.

Kruiden voor bij de Oesters

Zeevruchten en vis worden vaak naturel gebakken of met een kruidenmix. Oesters kun je ook met diverse kruiden bereiden, of met een verse kruidenmix.

Verse kruiden zijn vaak wat sterker in smaak dan gedroogde. Bovendien kunnen gedroogde kruiden soms wat hard zijn.

De volgende kruiden passen goed bij Oesters:

Verse bieslook
Verse Kervel
Verse peterselie
Knoflook
Balsamicoazijn
Peper

Welke salade?

Het lekkerste zijn salades die een beetje in de buurt van de smaak van de zee blijven. Er zit immers een bepaalde en ietwat zoute smaak aan de meeste zeevruchten, en dat is bij oesters niet anders.

Bijvoorbeeld:

 • Salade van zeekraal en venkel
 • Zeeastersalade
 • Vissalade met oestermayonaise
 • Peper of cayennepeper naar smaak

Hoe oesters op de bbq barbecueën?

Een heerlijk recept om verse oesters op de barbecue te bereiden, en nog lekkerder als je dit op een warme zomeravond mag eten.

Ingrediënten

1 Kratje van 12 oesters
250 Gram Roomboter
3 Teentjkes knoflook

Bereiding

 1. Maak de oesters open, dat kan door ze in een dubbelgevouwen theedoek te houden, en met een oestermes of gewoon mes te openen.
 2. Steek met het oestermes tussen de twee helften van de schelpen, en wrik het mes voorzichtig naar binnen. Maak met een draaibeweging de schelp open.
 3. Vervolgens snij je de onderschelp en de bovenschelp langs de kliertjes los van elkaar. Kijk wel uit dat het vocht er niet uitloopt.
 4. Verwijder nu de platte kant en snij de oester in de bolle schelp los. Eventueel gruis weghalen.
 5. Maak de knoflook schoon en pers de teentjes.
 6. De boter in een steelpan op een laag vuur laten smelten.
 7. Knoflook toevoegen, en peper of cayennepeper naar smaak.
 8. Leg de oesters op de directe hitte van de barbecue. Als het vocht in de schelp begint te koken, giet je de gesmolten boter in de schelp.
 9. Een paar minuten laten staan en dan serveren, eventueel met wat tabasco of citroen.

Tips

 1. Rauwe Oesters worden wel eens gegeten met frambozendressing, maar deze dressing is ook erg lekker bij gebakken of gegrilde oesters.
 2. Gebruik bij het openen van oesters geen mes met punt, want het punt kan afbreken!
Deel ons op social media