Site Overlay
Asperges op de bbq

Asperges op de bbq

Asperges op de bbq, groene asperges kunnen goed gebakken worden en kunnen dus ook op de barbecue gebakken worden. Bij witte asperges, die eerst gekookt moeten worden, is het bakken wat lastiger. Gebruik dan ook de witte variant niet.

Groene asperges daarentegen kun je rauw eten en op verschillende manieren klaar maken.. De groene variant is wat meer robuust en is dus veel beter bestand tegen het bakken.

Het is zelfs een groente die eigenlijk erg goed geschikt is om te bakken of te grillen, en dus een groente die prima past bij vlees en vis dat op de barbecue gebakken is.

Groene asperges kopen

Groene asperges zijn in Nederland van februari tot en met juni te verkrijgen, en zijn bijvoorbeeld aan het einde van het seizoen nog van hoge kwaliteit. De witte variant, daarbij wordt de kwaliteit wel een stuk minder tegen het einde van het seizoen.

Dat komt natuurlijk doordat een groene asperge boven de grond groeit, en de witte onder de grond. Daardoor is de groene asperges steviger, en lijkt meer op een jonge tak dan de witte.

Daardoor blijft ook de kwaliteit van deze asperges langer goed. De groente kan ook langer bewaard worden, en meestal is de kwaliteit in de supermarkt of bij de groenteboer tot aan het einde van het seizoen goed.

Als je groene asperges wilt kopen moet je er natuurlijk op letten dat de groente zoveel mogelijk zonder butsen, plekjes, en dergelijke is. De groente mag vanzelfsprekend ook geen rotte plekken bevatten of zacht plekken.

Zolang de groente niet slag hangt en er goed uitziet, kun je deze smakelijke groente prima op de barbecue bereiden. Hangt de asperge overmatig slap, je kunt dit zien door een asperge in het midden vast te houden en horizontaal te houden, dan is de groente oud. In dat geval neem je de groente niet mee.

Natuurlijk moet een asperge aan de uiteinden wel iets buigen, maar dan moet het een klein boogje zijn.

Thuis doe je de asperges overigens in de koelkast totdat je de groente gaat bereiden.

Kruiden voor bij de asperges

Groene asperges worden meestal zonder kruiden op de barbecue gelegd, zeker als de asperges zo op het rooster gelegd worden.

Het enige dat je hierbij nodig hebt naast de asperges is:

Peper en zout
Olijfolie

Wil je toch kruiden gebruiken, doe de groene asperges dan met de kruiden in aluminiumfolie, doe het dicht, en bak de asperges in het folie op de barbecue.

In dat geval kun je het pakketje kruiden met verse bieslook en wat knoflook. In het pakketje kun je groene maar ook witte asperges gebruiken.

Welke salade?

Welke salade past bij gegrilde groene asperges? Meestal wordt groene asperge, gebakken of rauw, verwerkt in een salade. Wil je een aparte salade bij de barbecue serveren, probeer dan eens:

  • Appel-kaas-salade
  • Turkse salade met feta en walnoot

Hoe Groene asperges op de bbq barbecueën?

Asperges op de bbq bereiden, in dit gevak groene asperges, doe je als volgt.

Ingrediënten

450 Gram Groene asperges
1 Theelepel Zeezout
4 Eetlepels Olijfolie

Bereiding

  1. De groene asperges wassen en aan de onderkant een centimeter of anderhalve centimeter van de asperges snijden.
  2. Met een bakkwast strijk je de olijfolie over de groente. Dat gaat het makkelijkste als je de asperges naast elkaar op het aanrecht legt, en ze met de kwast bestrijkt met de olie. Dan alle omdraaien en de andere kant ook bestrijken.
  3. Leg de asperges op het rooster, en bak de groente in 8 tot 10 minuten.
  4. Dan de asperges op borden leggen en bestrooien met het zeezout.

Tips

Als je de groente voor de tijd wilt wassen en schoonmaken, leg er dan een schone en vochtige theedoek over totdat je de groente wilt gebruiken.

Deel ons op social media