Site Overlay
Venkel op de bbq

Venkel op de bbq

Venkel op de bbq, een groente die zich bij uitstek leent om te stoven, en dat kun je ook goed doen op een barbecue met deksel. Lekker in een pakketje met andere groente in aluminiumfolie.

Maar venkel kun je, net als bijvoorbeeld uien en aubergine, in plakken gesneden direct op de barbecue grillen, eventueel afgemaakt met een heerlijke dressing.

Deze groente is ook wat smaak betreft een ideale groente om bij de barbecue te serveren. Een smaak die mooi afsteekt tegen het vlees, en ook tegen de meeste sauzen.

Door de frisse smaak van de venkel, die een soort helend effect heeft op je smaakpapillen, smaakt ook het vlees vaak lekkerder.

Venkel kopen

Venkel is een knolgroente, en die knol hoort stevig te zijn, en natuurlijk hoort de knol gaaf te zijn. Dus zonder rotte of vieze plekken.

Hoewel je de stelen en het loof er meestal vanaf moet snijden, het loof kun je overigens goed gebruiken om te garneren, moet het er bij voorkeur wel aanzitten als je een venkelknol koopt.

Doordat dit er nog aan zit, kun je de venkel langer bewaren. Aan de andere kant zal de knol sneller slap worden als de stelen en het loof niet meer aan de knol zitten.

Gebruik de venkel het liefste dezelfde dag nog, of maximaal 1 tot 2 dagen na aankoop. Is de groente ouder, wordt de groente slapper en begint ook de smaak minder te worden.

De rokken horen spierwit te zijn, en mogen geen bruine vlekken bevatten. Dit is een teken van oudere venkel. Het look hoort overigens groen te zijn, en dus niet bruin en verdort.

Welke combinatie met groente of fruit?

Je kunt vanzelfsprekend venkel met diverse andere groenten die goed op de barbecue klaar gemaakt worden, combineren.

Voorbeelden zijn aubergine, courgette, bloemkool, en broccoli.

De groente kan ook goed met diverse specerijen gecombineerd worden, zoals anijszaad, steranijs, kardemom, en komijnzaad.

Hoe Venkel op de bbq barbecueën?

In dit recept grillen we de groente direct op de barbecue, en bereiden het dus niet in een pakketje in aluminiumfolie.

Ingrediënten

2 Knollen Venkel
Rasp van een citroen
2 Eetlepels Kappertjes
1 Eetlepels Gehakte verse Peterselie
Olijfolie
Zout en peper

Bereiding

  1. Zorg ervoor dat de barbecue een temperatuur heeft van 200 graden, dit kun je het beste bereiken op een barbecue met houtskool, en met deksel.
  2. Snij de beide venkelknollen en dunne plakken van ongeveer een halve centimeter. Het is niet erg als de plakken ietwat uit elkaar vallen, wat de plakken naast de kern van de venkel bijna zeker zullen doen.
  3. Smeer de plakken in met olijfolie, aan beide kanten. Dat gaat het makkelijkste met een kwastje.
  4. Leg de plakken op de barbecue, en grill de groente in 1,5 tot 2 minuten.
  5. Dan alle plakken omdraaien, en nogmaals 1,5 tot 2 minuten grillen.
  6. De plakken van de barbecue halen en op borden leggen.
  7. De citroen boven de plakken raspen, er wat olijfolie over sprenkelen, en de kappertjes over de borden verdelen.
  8. Bestrooien met zout en peper naar smaak.

Tips

Venkel past natuurlijk bij diverse soorten vlees van de barbecue, maar nog beter bij diverse soorten vis van de barbecue.

Deel ons op social media