Site Overlay
Speklapjes op de bbq

Speklapjes op de bbq

Speklapjes op de bbq, één van de meest geliefde stukjes vlees op de Nederlandse barbecue. Goedkoop en snel klaar te maken, en het smaak erg goed.

Maar dit snelle vlees is vanzelfsprekend ook buiten Nederland best wel geliefd, alleen is de bereiding wat anders dan bij ons.

Speklapjes kun je naturel op de barbecue leggen, maar worden meestal eerst gemarineerd om nog meer smaak in het stukje vlees te krijgen.

Overigens bestaan er eigenlijk twee soorten speklappen, met of zonder zwoerd, wat eigenlijk de buik van het varken is. Dat stuk van de speklap is dan ook wat harder en wordt door de meesten niet opgegeten.

Welke soort je moet kopen hangt vooral van je eigen voorkeur af. Soms kan er overigens ook nog knars of kraakbeen is het vlees zitten. Veel slager hebben dit verwijderd, en dat eet natuurlijk prettiger.

Speklapjes kopen

Speklapjes kun je bij de slager kopen, maar ook de kwaliteit van speklappen uit de supermarkt zijn goed te noemen.

In de zomer zijn de speklappen van de supermarkt vaak al gemarineerd met een standaard marinade. Daar moet je dus van houden, anders moet je speklapjes kopen die niet gemarineerd zijn en het vlees zelf marineren.

Dan heb je meer keuze en kun je kiezen voor een bepaalde smaak. Soms is er slechts één keuze in de supermarkt, en dat is vaak gemarineerd.

De slager heeft meestal gemarineerd en ongemarineerd, met of zonder zwoerd, en haalt graag eventueel knars of kraakbeen uit het vlees.

Wil je toch bij de supermarkt voor verpakte speklappen kopen, let dan vooral op de kleur van het vlees, tenminste als dit niet gemarineerd is want anders zie je weinig. Als het vlees een beetje grauw of grijs is, laat het dan liggen.

Welke marinade is mogelijk?

Onze voorkeur gaat uit naar ongemarineerde speklapjes, omdat we toch wel graag af en toe wat willen variëren met de marinade.

Daardoor kun je, iedere keer dat je wilt gaan barbecueën, toch wat smaakverschil krijgen. Want er zijn best wel veel marinades mogelijk.

Mogelijk zijn onder andere:

Zoete marinade met balsamicoazijn.
Marinade van ketjap en honing.
Marinade van paprikapoeder en ketjap.
Pittige marinade met tabasco.
En natuurlijk nog veel meer.

Saus voor bij de speklapjes

De saus die veel mensen toch wel bij speklapjes willen, moet of passen bij de marinade, of juist als het tegendeel smaken.

Omdat veel speklappen ziet gemarineerd zijn, kun je dus curry of een zoete chilisaus gebruiken, of juist mayonaise of kerriesaus als je het tegendeel wilt.

Welke salade?

Wat salade betreft neigen we hier ook naar een droge salade, dus een salade zonder veel of helemaal zonder dressing.

Dan ligt het lekkere speklapje niet in het vocht van een salade.

Volgende salades zijn een mogelijkheid:

  • Stukjes komkommer, rode ui, en paprika zonder dressing.
  • Thaise salade smaak lekker bij een marinade van ketjap en sojasaus.
  • Bij een zoete marinade smaakt een salade van brie, walnoten, en honing.

Hoe Speklapjes op de bbq barbecueën?

Voor dit recept hebben we ongemarineerde speklappen nodig.

Ingrediënten

8 Dikke speklappen
60 Gram Ketchup
60 Gram Ketjap manis
1 Theelepel Gemalen Gember
0.5 Theelepel Knoflookpoeder
0,5 Theelepel Sambal
0,25 Theelepel Peper
0,25 Theelepel zout
Afsluitbaar plastic zakje

Bereiding

  1. Meng de ketchup met de ketjap, en voeg gember, knoflook, en sambal toe.
  2. Goed mengen en op smaak brengen met zout en peper.
  3. Pak het zakje en doe hier de speklappen in. Voeg de marinade toe, knijp overtollige lucht uit het zakje, en sluit het af.
  4. Nu wrijf je de zak met speklappen en marinade heen en weer tussen je handen. Zo verdeelt de marinade zich goed over alle speklappen.
  5. Laat het vlees minimaal een uur in de marinade zitten, maar langer is beter.
  6. Haal de speklappen uit de marinade en leg je de speklapjes op de warme barbecue.
  7. Bak het vlees gedurende ongeveer 10 minuten per kant, dus na 10 minuten omdraaien en ook de andere kant ongeveer 10 minuten bakken.

Tips

Bij dit vlees, zeker als het gemaakt is met een zoete marinade, smaakt zelf gebakken stokbrood met kruidenboter erg lekker.

Deel ons op social media