Site Overlay
Ossenhaas op de bbq

Ossenhaas op de bbq

Ossenhaas op de bbq, ook wel haasbiefstuk of tenderloin genoemd. Een goed stuk vlees dat uit de lende van een volwassen rund gesneden wordt, en dat geen bot heeft.

Het vlees zit dus aan de achterzijde van een koe, rechts en links van de wervelkolom. Iedere koe heeft er dus twee, en het wordt gezien als een beter stuk vlees dan andere stukken, en dat merk je vaak toch wel aan de prijs.

Echt zo’n stuk vlees dat vaak met feestdagen als Kerstmis gegeten wordt, en vlees ook dat wat meer bereidingstijd nodig heeft. En dat komt met de feestdagen natuurlijk ook door de bijgerechten die bij dit vlees vaak gegeten worden.

Maar ossenhaas kan ook een goed stuk vlees zijn om op de barbecue te bereiden, in plakken, of in één stuk, zoals wij het hieronder dit vlees zullen bereiden.

Ossenhaas kopen

Ossenhaas koop je meestal niet in de supermarkt, tenminste niet als je een groter stuk wilt.

Dit is een stuk vlees dat je beter bij de slager kunt halen. Je wilt immers kwaliteit en een goed stuk vlees. Dat wil niet zeggen dat het vlees vand e supermarkt van mindere kwaliteit is, maar het is wel een soort massaproductie. En dat is het vlees van de slager, de vakman, nog steeds niet.

Sommige supermarkten zijn natuurlijk wel een uitzondering, als de supermarkt een eigen slagerij heeft.

Mocht je toch in de supermarkt een voorverpakt stuk ossenhaas tegen komen, dan moet je zelf beslissen of je het meeneemt.

In ieder geval laat je het vlees dan in de verpakking totdat je het gaat bereiden, en dep het voor de bereiding wel droog met keukenpapier.

Welke marinade is mogelijk?

Ossenhaas hoef je natuurlijk niet te marineren. Simpel wat zout en peper kan kan van de ossenhaas ook een heerlijk stuk vlees maken op de barbecue.

En je kunt er meer mee doen, want bijvoorbeeld wordt ossenhaas gebruikt voor saté. Op een stokje is het vlees natuurlijk wel wat sneller klaar dan als je het vlees in één stuk op de barbecue doet.

Wil je toch een marinade gebruiken, neem dan eens een bijzondere marinade als:

Donkere koffiemarinade
Mosterdmarinade
Kruiden met teriyakikruiden of marineren met teriyakisaus.
Kokosmarinade

Saus voor bij de ossenhaas

Je zou misschien denken dat een saus bij ossenhaas niet echt past, maar er zijn toch wel sauzen die erg lekker kunnen zijn bij dit vlees.

Hoewel natuurlijk een klantje kruidenboter op het vlees ook kan.

Volgende sauzen smaken prima bij ossenhaas:

Bernaisesaus
Champignonsaus
Portsaus
Sinaasappelsaus

Welke salade?

Welke salade je bij de ossenhaas van de barbecue wilt eten, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Zorg er wel voor dat de salade niet te nat is. Er is niets vervelender dan dergelijk goed vlees in de dressing van een salade hebben liggen op je bord.

Volgende salades smaken goed bij ossenhaas:

  • Tagliata of biefstuksalade
  • Taqise salade

Hoe Ossenhaas op de bbq barbecueën?

Voor dit recept hebben we een ossenhaas aan één stuk nodig, dat niet in plakken gesneden is.

Ingrediënten

Olijfolie
6 Takjes tijm
6 Takjes Rozemarijn
1 Ossenhaas aan één stuk
Zout en peper

Bereiding

  1. Belangrijk is het om het vlees ruim een uur voor de bereiding uit de koelkast te halen, zodat de ossenhaas op temperatuur kan komen.
  2. Haal de blaadjes tijm van de stelen, en de blaadjes rozemarijn van 3 takjes, en snij het vervolgens fijn.
  3. Meng dit met zout en peper, en strooi het over een snijplank uit.
  4. Vervolgens rol je de ossenhaas door dit mengsel, zo komt de mix aan allle kanten.
  5. Omdat een ossenhaas van dik naar dunner loopt, een soort staart dus, vouwen we het dunste gedeelte dubbel. Dit binden we vast met slagerstouw.
  6. We gaan het vlees grillen boven indirecte hitte, maar we leggen eerst het vlees boven de direct hitte, dus boven de gloed.
  7. Schroei het vlees aan alla kanten dicht, daarna leg je het vlees naast de gloed.
  8. Doe een kernthermometer in het vlees en laat het vlees 45 tot 50 minuten grillen. Als de kern temperatuur 50 graden is, is het vlees klaar. Als je een barbecue met deksel hebt, dan kun je nu de deksel sluiten.

Tips

Het dichtschroeien van het vlees duurt ongeveer 1,5 tot 2 minuten per kant.

Deel ons op social media