Site Overlay
Banaan op de bbq

Banaan op de bbq

Banaan op de bbq, en dan wordt het fruit eigenlijk alleen maar als dessert gebruikt. Vaak in combinatie met chocolade en soms met een beetje rum.

Dat laatste doe je natuurlijk niet bij kinderen, want juist deze vinden banaan van de barbecue erg lekker. En dat is het natuurlijk ook, al vinden wij volwassenen dat scheutje rum er ook lekker in smaken.

Het is eigenlijk een klassiek toetjes van de barbecue, en misschien wel één van de allereerste dessert recepten van de barbecue.

Banaas kopen

Goede bananen koop je bij de groenteboer of in de supermarkt. Omdat de bananen toch gebakken worden, is het eigenlijk niet echt belangrijk hoe de bananen eruit zien.

Ze mogen dus best wel een plakje hebben.

Belangrijk is wel dat je nog niet uitgedroogde bananen gebruikt, en geen overrijpe bananen. Aan de andere kanten moeten de bananen ook niet helemaal groen zijn.

De beste zijn nog een beetje groen.

Welke combinatie met groente of fruit?

Omdat de bananen gedeeltelijk in de schil gebakken of gegrild worden, is het lastig om dit fruit te combineren met andere soorten fruit.

Je kunt wel het sap van andere fruitsoorten gebruiken. De fruitsoort moet dan niet alleen goed passen bij banaan, maar ook bij chocolade.

Je kunt bijvoorbeeld wat aardbeiensap gebruiken, kruisbessensap, of wat ananassap. We bedoelen dan vers sap van de vruchten, dat je op de banaan drupt voordat de chocolade erop gaat.

Hoe Banaan op de bbq barbecueën?

Banaan op de bbq met chocolade en rum is een makkelijk dessert. Bij kinderen laat je simpelweg de rum weg.

In plaats van rum kun je ook vers aardbeisap gebruiken, of ananassap.

Ingrediënten

4 Bananen
1 Reep Pure chocolade
Ongezouten Roomboter
Vanille ijs
Donkere Rum

Bereiding

  1. Zorg dat je Banaan op de bbq kunt leggen, als de rest van de steelaanzet omhoog wijst. Trek zo een reep schil van de banaan. Dit wordt wel een bootje genoemd.
  2. Duw de helften aan de zijkanten wat los. We bedoelen dan tussen de banaan en de schil.
  3. Breek de reep chocolade in stukjes en duw de stukjes aan de beide zijkanten tussen de banaan en de schil. Stop er af en toe ook een klein stukje roomboter tussen.
  4. Besprenkel de rum over de open bovenkant van de banaan. Als je geen rum gebruikt kun je hier wat aardbeiensap of ananassap overheen sprenkelen.
  5. Zet de bananen met het steeltje naar boven op de barbecue, en als er een deksel aan de barbecue zit doe je deze dicht.
  6. Laat de bananen in ongeveer 20 minuten gaar bakken. Als het goed is pruttelt de vulling van de banaanschil nu.
  7. De banaan serveer je met vanille ijs op een bordje. Met een theelepeltje kun je de banaan zo uit de schil scheppen.

Tips

Voor dit dessert kun je ook mini bananen gebruiken, deze blijven wat makkelijker op het rooster staan.

Deel ons op social media