Site Overlay
Pellet BBQ

Pellet BBQ

Pellet BBQ, één van de nieuwste trends op het gebied van barbecueën. Een barbecue waar je door de brandstof die gebruikt wordt, tegelijkertijd warmte en rook krijgt. Daardoor wordt het vlees nog smaakvoller dan bij welke andere soort barbecue dan ook. Je kunt kiezen voor verschillende soorten pellets en daardoor kies je ook voor een bepaalde rooksmaak. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over pellet BBQ’s en geven we je tips om de juiste keuze te maken.

Wat is een pellet BBQ?

Het is een barbecue dat houtpellets gebruikt als brandstof in plaats van houtskool of gas. Deze BBQ’s zijn uitgerust met een elektrisch aangedreven mechanisme dat de pellets naar een brander voert, waar ze worden verbrand om rook en warmte te produceren. De temperatuur kan nauwkeurig worden geregeld met behulp van een digitaal bedieningspaneel, wat zorgt voor een consistente en gelijkmatige warmte tijdens het koken.

De voordelen

 1. Precieze temperatuurregeling
  Een groot voordeel is de nauwkeurige temperatuurregeling. Dankzij het digitale bedieningspaneel kun je de temperatuur instellen op de gewenste waarde en de BBQ zorgt ervoor dat deze constant blijft tijdens het koken. Dit maakt het gemakkelijker om de perfecte resultaten te behalen en te experimenteren met verschillende kooktechnieken.
 2. Geautomatiseerd kookproces
  Pellet BBQ’s hebben een geautomatiseerd kookproces, wat betekent dat je niet constant hoeft te controleren of de temperatuur goed is of of er genoeg brandstof is. Het systeem zorgt voor de toevoer van pellets en houdt de temperatuur stabiel.
 3. Veelzijdigheid
  Deze barbecue is veelzijdig en kan worden gebruikt voor verschillende kooktechnieken, zoals grillen, roken, bakken en braden. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die graag experimenteren met verschillende soorten gerechten.

De nadelen

 1. Prijs
  Een van de nadelen is de prijs. Ze zijn over het algemeen duurder dan traditionele houtskool- of gasbarbecues. Dit komt door de extra technologie en functies die zijn ingebouwd.
 2. Afhankelijk van elektriciteit
  Een pellet BBQ is afhankelijk van elektriciteit om te functioneren. Dit betekent dat je altijd toegang moet hebben tot een stopcontact, wat de draagbaarheid en flexibiliteit van de BBQ enigszins beperkt.
 3. Onderhoud
  Dit soort BBQ’s vereisen meer onderhoud dan andere soorten barbecues. Het is belangrijk om de pelletopslag en het toevoersysteem regelmatig te reinigen om een goede werking te garanderen.

Soorten pellets

Er zijn verschillende soorten houtpellets verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en aroma’s. Hier zijn enkele populaire soorten:

 1. Eikenhoutpellets zijn geschikt voor het roken van vlees en geven een milde, nootachtige smaak. Ze zijn ideaal voor het roken van rundvlees, varkensvlees en wild.
 2. Appelhoutpellets geven een zoete, fruitige smaak die goed past bij gevogelte en varkensvlees. Ze zijn ook geschikt voor het roken van vis en schaaldieren.
 3. Kersenhoutpellets hebben een zoete, fruitige smaak die goed past bij gevogelte, varkensvlees en wild. Ze zijn ook geschikt voor het roken van vis en schaaldieren.
 4. Hickory-pellets hebben een sterke, rokerige smaak die goed past bij rundvlees, varkensvlees en wild. Ze zijn ideaal voor het roken van vlees dat een sterke rooksmaak nodig heeft.
 5. Mesquite-pellets geven een scherpe, kruidige smaak die goed past bij rundvlees en wild. Ze zijn ideaal voor het roken van vlees dat een uitgesproken rooksmaak nodig heeft.

Populaire merken

 1. Traeger is een van de meest bekende merken. Ze bieden een breed scala aan modellen, van draagbare modellen tot grotere modellen voor thuisgebruik.
 2. Green Mountain Grills is een ander populair merk dat bekend staat om hun hoogwaardige BBQ’s. Ze hebben zowel draagbare modellen als grotere modellen voor thuisgebruik.
 3. Weber, een gevestigd merk in de barbecuewereld, heeft ook een reeks pellet BBQ’s op de markt gebracht. Hun SmokeFire-serie is geliefd om zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak.

Hoe kies je de juiste BBQ?

Bij het kiezen van een pellet BBQ zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

 1. Bepaal hoeveel je bereid bent uit te geven aan een BBQ. Hou er rekening mee dat goedkopere modellen mogelijk minder functies en een lagere bouwkwaliteit hebben dan duurdere modellen.
 2. Kies een BBQ met voldoende kookoppervlak en capaciteit voor je behoeften. Als je vaak grote groepen mensen entertaint of grote stukken vlees kookt, heb je mogelijk een groter model nodig.
 3. Denk na over de functies die belangrijk voor je zijn, zoals temperatuurregeling, geautomatiseerd kookproces en veelzijdigheid. Sommige modellen bieden extra functies, zoals Wi-Fi-connectiviteit en vleesthermometers.
 4. Kies een BBQ van een betrouwbaar merk met goede recensies en een solide reputatie.

Onderhoud en tips

Om je BBQ in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Hier zijn enkele tips om je BBQ te onderhouden:

 1. Reinig de pelletopslag en het toevoersysteem regelmatig om ervoor te zorgen dat ze goed werken.
 2. Maak het kookrooster schoon na elk gebruik om aangekoekte resten te verwijderen en roest te voorkomen.
 3. Controleer de branderbak op asophoping en reinig deze indien nodig.
 4. Bewaar je BBQ op een droge, beschutte plaats om hem te beschermen tegen weersinvloeden en roest.
Deel ons op social media