Site Overlay
Brisket op de BBQ

Brisket op de BBQ

Brisket op de BBQ klaar maken is super gemakkelijk en ook nog erg lekker. Je hebt voor het bereiden van het rundvlees niet al te veel nodig.

Maar, wat is brisket eigenlijk? Brisket wordt ook wel eens runderborst of klapstuk genoemd, daardoor dat dit soort vlees toch wel een tijdje nodig heeft, wordt het ook wel eens als stoofvlees gezien.

Wist je dat de  brisket van het klapstuk van de klapribben of ook wel de korte ribben genoemd afkomt?

Hierdoor is het stuk vlees bijna altijd doorregen met kleine vetrandjes, en deze geven het vlees de smaak.

De brisket is het meest populair in Amerika, Texas, hier maakt het stuk vlees namelijk een groot en belangrijk onderdeel van het barbecueën uit.

Wist je al dat in Amerika de brisket graag met een witte boterham, een frisse salade, of met aardappeltjes gegeten wordt?

Natuurlijk wordt de brisket op de barbecue ook in Europa en vooral in Nederland steeds populairder.

De brisket eigent zich dus erg goed om in de zomer op de barbecue klaar te maken, natuurlijk moet je er wel een fan van zijn, en je moet er tijd genoeg voor hebben.

Het vlees kun je op verschillende manieren op de barbecue klaar maken, in ons geval doen we het vlees marineren en dan pass op de barbecue.

Maar je kunt het vlees natuurlijk ook zonder dat je het marineert of zelfs met een andere marinade op de barbecue leggen.

Saus voor bij de Brisket

Nu ben je dus van plan de brisket, dus het klapstuk, op de barbecue klaar te maken, maar doe je deze nu het beste marineren of eet je er na dat het vlees klaar is een lekker sausje bij?

Natuurlijk ligt deze keuze altijd bij jou, je kunt het vlees namelijk marineren en dan ook nog een sausje erbij eten.

Welke saus kun je het beste bij de brisket eten? Doordat dat brisket een stuk rundvlees is, heb je hier best wel veel keuze.

Je kunt bij dit stuk vlees namelijk gewoon een standaard saus zoals ketchup, mayonaise of zelf sweet chili saus eten.

Maar je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om er een wat spannendere saus bij te eten, je kunt er bijvoorbeeld een Texas BBQ saus, een honing mosterd saus, of zelfs een lekkere knoflooksaus bij eten.

Welke salade?

Welke salade kun je het beste bij een stuk brisket eten? Natuurlijk heb je ook hier net zoals bij de saus best wel veel keuze.

Bij een stuk vlees zoals brisket wat toch best wel neutraal is, kun je echt bijna alles eten.

Als je het rundvlees midden in de zomer maakt en het ook nog lekker warm weer is, dan kun je het beste een wat lichtere salade zoals een fruitsalade, een komkommersalade, of tomatensalade erbij eten.

Als je toch een wat zwaardere salade erbij wilt, dan kun je het beste een aardappelsalade, een couscoussalade, of een pastasalade erbij maken.

Hoe Brisket op de bbq barbecueën?

Brisket kun je natuurlijk zoals al gezegd op verschillende manieren klaar maken, wij maken het rundvlees op de barbecue met een lekkere lichte marinade eromheen.

Dit recept is voldoende voor 10 personen.

Ingrediënten

1 Brisket (runderpuntborst) van ongeveer 4 tot 5 kg

Voor de Marinade:

2 Eetlepel paprikapoeder

1 Eetlepel gemalen venkelzaad

1½ Eetlepel knoflookpoeder

½ Eetlepel gemalen komijnzaad

1½ Eetlepel gedroogde tijm

1½ Eetlepel gedroogde oregano

1½ Eetlepel donkere basterdsuiker

Zout en peper

100 Milliliter Olie

Bereiding

Marinade bereiden

 1. Pak als eerste en kom, voeg hier alle boven genoemde kruiden in en meng deze goed door elkaar.
 2. Voeg de olie bij de kruiden, meng dit nog een keer goed door elkaar, en kruid de marinade met zout en peper naar eigen smaak.
 3. Set de marinade in de koelkast en laat alles voor ongeveer 15 minuten goed intrekken.

Brisket bereiden

 1. Om de brisket te breiden moet je natuurlijk van tevoren wel een paar dingen doen, snij dus als eerste met een scherp mes het vet aan de vettige kant van het vlees af. Je hoeft dit niet weg te snijden, maar in dit recept doen we dat wel.
 2. Aan de andere kant, dus aan de vlezige kant kun je nu met een mes het membraan verwijderen, als je dit gedaan hebt, komt er een soort van grofdradige vlees zichtbaar.
 3. Verwijder nu nog de klonten vet van beide kanten van de brisket.
 4. Pak de marinade en een kwast, verdeel de marinade over het hele stuk vlees.
 5. Dek het stuk vlees goed af en leg het voor een aantal uur in de koelkast, hierdoor kan de marinade optimaal intrekken.
 6. Verwarm de BBQ op ongeveer 110 graden, hier kun je het beste een Smoker gebruiken, maar en ander soort van BBQ gaat natuurlijk ook.
 7. Leg nu de brisket met de vetkant omlaag op de barbecue, sluit de deksel van de barbecue en laat het vlees bij indirecte lage warmte gedurende ongeveer 4 uur garen.
 8. Naar 4 uur haal je de brisket uit de barbecue, wikkel het vlees nu in een aluminium folie en leg het dan weer met de vetkant naar beneden op de barbecue.
 9. Na 2 tot 4 uur kun je de brisket van de barbecue afhalen.
 10. Haal het aluminium folie van het vlees.
 11. Is het vlees lekker mals en goed gegaard, dan is het vlees klaar en je kunt het in plakken snijden.

Tips

Je kunt de brisket op verschillende manieren eten, dus warm maar ook koud.

Als je deze koud wilt eten dan kun je het beste ongeveer 4 uur wachten voor dat je deze in plakken snijd.

Deel ons op social media